Oefentherapie
WAT IS OEFENTHERAPIE?
Lopen, zitten, tillen. Het zijn dagelijkse handelingen waar je niet echt bij nadenkt. Van jongs af aan heeft iedereen zijn eigen manier van bewegen aangeleerd. Het lichaam heeft echter zijn beperkingen, dus niet iedere manier is geschikt. Door verkeerd gebruik van het lichaam kunnen (pijn)klachten ontstaan. Vaak ontstaat er een vicieuze cirkel doordat mensen bij pijn een houding proberen te vinden, waarbij deze pijn het minst gevoeld wordt. Meestal wordt dan een houding aangenomen die de pijnklacht in stand houdt. In zulke gevallen is de oefentherapeut er voor u om u weer de juiste manier van bewegen aan te leren. De oefentherapeut maakt mensen bewust van hun bewegingsgewoonten. Hoe staat of zit u bijvoorbeeld op uw werk? Welke sporten beoefent u? Bent u na uw werk nog heel actief? Het meest belangrijke onderdeel bij oefentherapie bent uzelf. U geeft aan welke klachten u heeft en samen met de oefentherapeut bekijkt u vervolgens hoe u, binnen uw mogelijkheden, het probleem op kunt lossen. De oefentherapeut begeleidt u in de oefeningen, die u na het oefenen op de praktijk, direct thuis, tijdens het sporten of op het werk toe kunt passen. Door deze nieuwe manier van bewegen in het dagelijks leven, vermindert de belasting op uw lichaam en zullen uw klachten verminderen of geheel verdwijnen.
INDICATIES
Klachten, veroorzaakt door houdings- of bewegingsafwijkingen, bijv. nek, schouder en- rugklachten (o.a. scoliose, heupklachten, spanningshoofdpijn).
Arbeidsgerelateerde klachten, zoals RSI, lage rugklachten of nekklachten.
Verbetering van ademtechniek, bijv. bij COPD en hyperventilatie bij paniekaanvallen.
Neurologische aandoeningen, bijv. hernia (HNP), ischias en andere uitstralende zenuwpijnen, ziekte van Parkinson, cerebraal vasculair accident (CVA) en multiple sclerose (MS).
Orthopedische aandoeningen, bijv. Artrose, Osteoporose, Scheuermann.
Reumatische aandoeningen, bijv. reumatoïde arthritis, ziekte van Bechterew.
Klachten die ontstaan zijn voor/tijdens of na een bevalling, bijv. bij bekkeninstabiliteit. Zonder klachten kan zwangerschapsbegeleiding in groepsverband worden gevolgd bij Zwanger & Bewegen.
GRATIS HOUDINGSCHECK!
Heeft u klachten en bent u benieuwd of de oefentherapeut u kan helpen? Doe dan een gratis en vrijblijvende houdingscheck bij de praktijk. Voor wie? Voor iedereen die vragen heeft over de relatie van houding en beweging op aanwezige klachten. Inhoud: De houdingscheck duurt maximaal 15 minuten. Samen met de oefentherapeut kijkt u naar uw houding en de invloed van de houding op aanwezige klachten. Het is mogelijk om hierbij kort lichamelijke klachten te bespreken De oefentherapeut geeft advies over uw houding aan de hand van de houdingscheck. Aanmelden kan via het contactformulier op de website of telefonisch. Vermeld bij de aanmelding dat het gaat om een gratis houdingscheck.
Meer informatie over desbetreffende indicatie kunt hier vinden.
Voor een overzicht van de vergoedingen kunt u op onderstaande link klikken:
https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/oefentherapie-mensendieck-en-cesar.aspx